Obsah

Památná hrušeň na Hruštici

Z této hrušně byl v Průhonicích vypěstován štěpenec, který byl v roce 2000 vysazen na Vyšehradě jako strom Milénia. Akce probíhala za účasti tehdejšího ministra zemědělství pana Václava Větvičky a delegace z naší obce. Obec Mírová pod Kozákovem má nad tímto památným stromem na Vyšehradě patronát.

Pověst o plané hrušni zasazené kolem roku 1750
Na vsi hospodařili na jednom poli dva sedláci. Byli to bratři a každý měl po otci půl pole. Ale pořád se jim zdálo, že jeden hospodaří na větším dílu než druhý. A tak se od pole ozýval křik a bratři se stále hádali.
Jednou si ten starší přinesl mírku a rozdělil pole na dva stejné díly. Natloukl tam kolíky a s bratrem se dohodli, že takto mají každý rovnou půli. Mladší bratr však večer dostal strach, že ho starší ošidil a kolíky v noci vytahal. Znovu se hádali a dohadovali, až už to nemohl poslouchat ani starosta.
Vzal mírku, rozměřil pole na dva stejné díly a přesně doprostřed zasadil hruškové jadýrko. Pak pole napůl rozdělil kolíky a bratrům pohrozil, že pokud jeden z nich kolíky vytahá, než hruška vyroste, o pole přijde.
Stal se zázrak. Do rána vyrostla ze semínka statná hrušeň. Bratři už se nehádali a pěkně vedle sebe hospodařili.
Od toho dne bylo pojmenováno místo, kde se pole nacházelo, Hrušticí.
Dnes se už na Hruštici nehospodaří, ale hrušeň tam stále roste. Jedná se o hraniční strom mezi obcí Mírová pod Kozákovem, osadou Bělá a městem Turnov.



Vytvořeno: 25. 10. 2017
Poslední aktualizace: 3. 11. 2017 07:50
Autor: Správce Webu